Miből igyuk a bort, azaz melyik borhoz milyen pohár illik?

Többfajta borospohár létezik, összeszedtük, hogy melyik pohár milyen borokhoz illik és miért. A pohár kiválasztásánál néhány fontos szempont, amit érdemes betartani:

Átlátszó, teljesen egyszerű, kristálytiszta, vékony falú poharat válasszunk, mert a színes pohár elrontja a kóstolás élményét.

Fontos, hogy olyan méretű poharat válasszunk, amelyben kényelmesen meg tudjuk forgatni a bort a pohárban, hogy az illatokat jobban érezzük.

A poharat sosem a kehely részénél fogjuk, mert úgy felmelegítjük a bort. A poharat csak a száránál, vagy a talpánál tanácsos megfogni. Az ujjlenyomat pedig az esztétikai élvezetet rombolja.

Vörösboros pohár

A kehely jelentősen nagyobb és szélesebb, mint a fehér borosoké, formája íves, szinte kerek. A szája összeszűkül. Két jellegzetes pohár a burgundi és a bordeaux-i, mindkettő nevét két híres francia borvidékről kapta. Bordeaux-i pohárból ajánlott fogyasztani a cabernet franc, cabernet sauvigon, merlot borokat, míg a burgundi pohárból egy jó pinot noir kóstolása nyújt igazi élményt.

Fehérboros pohár

A fehérboros pohár alacsonyabb a vörösborosnál, a kehely fala egyenesebb, a teteje nyitottabb, arányosan karcsú, szép ívű pohár. Chardonnay, olaszrizling, sauvignon blanc elfogyasztásához elengedhetetlen.

Rozés és silleres pohár

Jellegzetessége a tulipán forma, öblösebb kehellyel a nagyobb élvezhetőség érdekében.

Desszertboros pohár

A kései szüretelésű, édes fehér boroknak és tokaji szamorodniknak, valamint az aszúknak különböző pohár kell.  Kisebb kelyhű, fehér boros poharakhoz hasonló. Számtalan formájuk létezik.