Miből igyuk a bort, azaz melyik borhoz milyen pohár illik?
Többfajta borospohár létezik, összeszedtük, hogy melyik pohár milyen borokhoz illik és miért. A pohár kiválasztásánál néhány fontos szempont, amit érdemes betartani:
Átlátszó, teljesen egyszerű, kristálytiszta, vékony falú poharat válasszunk, mert a színes pohár elrontja a kóstolás élményét.
Fontos, hogy olyan méretű poharat válasszunk, amelyben kényelmesen meg tudjuk forgatni a bort a pohárban, hogy az illatokat jobban érezzük.
A poharat sosem a kehely részénél fogjuk, mert úgy felmelegítjük a bort. A poharat csak a száránál, vagy a talpánál tanácsos megfogni. Az ujjlenyomat pedig az esztétikai élvezetet rombolja.
Vörösboros pohár
A kehely jelentősen nagyobb és szélesebb, mint a fehér borosoké, formája íves, szinte kerek. A szája összeszűkül. Két jellegzetes pohár a burgundi és a bordeaux-i, mindkettő nevét két híres francia borvidékről kapta. Bordeaux-i pohárból ajánlott fogyasztani a cabernet franc, cabernet sauvigon, merlot borokat, míg a burgundi pohárból egy jó pinot noir kóstolása nyújt igazi élményt.
Fehérboros pohár
A fehérboros pohár alacsonyabb a vörösborosnál, a kehely fala egyenesebb, a teteje nyitottabb, arányosan karcsú, szép ívű pohár. Chardonnay, olaszrizling, sauvignon blanc elfogyasztásához elengedhetetlen.
Rozés és silleres pohár
Jellegzetessége a tulipán forma, öblösebb kehellyel a nagyobb élvezhetőség érdekében.
Desszertboros pohár
A kései szüretelésű, édes fehér boroknak és tokaji szamorodniknak, valamint az aszúknak különböző pohár kell. Kisebb kelyhű, fehér boros poharakhoz hasonló. Számtalan formájuk létezik.