A megfelelő borospohár kiválasztása után a borkóstoláshoz adunk tippeket, hogy ne csak igyunk, hanem élvezzük is azt!

A poharat egyharmadáig töltsük, hogy legyen elegendő hely a borból intenzíven felszabaduló illatoknak és aromáknak. Majd döntsük meg kissé, és fény felé vagy fehér háttér előtt tartva vizsgáljuk meg. Figyeljük meg a színét, a viszkozitását, a koronát, hogy mennyire sűrű. Ebből láthatjuk, hogy mennyire testes egy bor. Óvatosan forgassuk meg a poharat, szellőztessük meg a bort, így könnyebben érezhetjük az illatát. Miután mély szippantásokkal megillatoltuk és meg van az első benyomás, ismét forgassuk meg a pohárban a bort és kóstoljuk meg. Próbáljunk úgy kóstolni, hogy a korty mellett egy kis levegőt is vegyünk, így még jobban felszabadulnak az aromák. A bort a szánkban még egy kicsit ízlelgessük, forgassuk, majd nyeljük le és figyeljünk az utóízre vagy köpjük ki.

 

Ha többféle bort kóstolunk, kezdjük a fehér borokkal, rosékkal, majd fokozatosan haladjunk a testesebb vörösborok felé. A kóstolók között egy korty víz, egy falatka borkorcsolya segíthet, hogy az ízlelőbimbók bírják a sor végét. A kóstoló előtt kerüljük a párlatok, kávé, fogyasztását, mert tompíthatják az érzékelést.

 

Ráadásként egy klasszikus, a borivó tízparancsolata (sok borozóban, pincében volt olvasható anno):

1. Bort sohase igyál éhgyomorra!
2. Borivás előtt ne egyél édes ételeket!
3. Ügyelj a borfajták hőmérsékletére!
4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál!
5. Apró kortyokban élvezd a bor zamatát!
6. A nemes borokat csak tisztán igyad!
7. Tarts mértéket a borivásban!
8. Jobban ízlik a bor, ha közben eszel is.
9. Szeresd, de légy erősebb a bornál!
10. Borivás közben gondolj arra, mennyi verejtékes, nehéz munka van egy pohárnyi magyar borban.