Melyik borhoz milyen sajtot fogyasszunk?

 

Kőbe vésett szabályok nincsenek, mindenki saját ízlése szerint kóstolhat, de azért egy-két alapvető ismeret jó, ha van a birtokunkban. A mai sajt- és borválaszték bőséges kínálatának köszönhetően mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelő párosítást. A sajtok mellé borokat is ajánlunk, melyek webshopunkban megvásárolhatók! www.tuborteka.hu

Friss sajtok

Friss, érlelés nélküli, a tej saját mikroorganizmusainak segítségével, oltó hozzáadása nélkül, lassú lecsepegtetéssel készülő, általában magas víztartalmú, néha sózott vagy tejszínnel dúsított, általában savanykás ízű sajtok. A friss sajtok általában lágy, krémszerű állapotban kerülnek asztalunkra. Nem kapnak érlelést, mindenféle fűszerrel ízesítik. Ilyen sajt pl. a Feta,a Mascarpone

A friss sajtok mellé friss, üde bor, rosé,  egy száraz fehérbor tökéletes párosítás lehet.

Tubortéka ajánlata: Eszterbauer Öröm Rosé, Chateau Kajmád Sauvignon Blanc

 

Félkemény sajtok

Tehéntejből készült sajtok. Oltóval fermentálják, a savóelválasztást aprítással, keveréssel és préseléssel gyorsítják, a sajtokat érlelik, majd ezt követően változatos méretben, formában, lyukazással hozzák forgalomba. Kevesebb szárazanyagot, több vizet tartalmaznak, mint a keménysajtok, ezért érnek gyorsabban, mint a kemény sajtok. Ilyen sajt pl. a Trappista,Gouda, Edami

A félkemény sajtok mellé közepesen testes fehér bor vagy könnyebb vörösbor is kerülhet az asztalra.

Tubortéka ajánlata: Heumann Rajnai Rizling, Vesztergombi Kadarka

 

Rúzsos bevonatú lágy sajtok

Tejpenészből, különböző élesztőfajtákból, penésztörzsekből áll a felületi rúzs. A sajtok színe az érlelő pince levegőjének nedvességtartalmától is függ. Általában erős, agresszív illatúak.

Testes fehérbor vagy egy érettebb vörösbor társulhat ezekhez a markánsabb ízvilágú sajtokhoz.

Tubortéka ajánlata: Tokajicum Királygát Furmint, Takler Syrah

 

Nemes penésszel érlelt lágy sajtok

Lágysajtok családjába tartoznak. Érlelve készülnek, felületüket vékony bársonyos penészréteg borítja, vagy vastag fehér camembert penész. Tésztájuk lágy és krémes. Ilyen sajt a Camembert, a Brie sajt
Ezek a sajtok leginkább a gyümölcsös jellegű vörösborokkal finomak, kevésbé érett állapotukban pedig egy jó roséval.

Tubortéka ajánlata: Tüske Merlot 125A, Dúzsi Kékfrankos Rosé

 

Kékpenészes sajtok

Jellemzője, hogy belsejében penészgomba nő, állaguk félpuha vagy vágható. Általában a Penicilium roqueforti nevű kék törzséről van szó, amelyhez felszúrás útján juttatják a sajt belsejébe az érési folyamat megindulásához szükséges oxigént. Így alakulnak ki a sajt szeleteken látható jellegzetes kék vagy zöld foltok, erezetek. Ilyen sajt a Márványsajt, Gorgonzola

A rokfort típusú sajtokkal tökéletes párosítás lehet késői szüretelésű bor, édes szamorodni, egy száraz pezsgő.

Tubortéka ajánlata: Pannon Tokaj Szamorodni, J&J Hamburgi Muskotály pezsgő

Füstölt sajtok

Füstölt sajtnak préselt vagy ömlesztett sajtok, amelyeket felfüstölnek. Ilyen sajt a pl. a Karaván.

Szép párosítást alkothat kis fahordóban (barrique) érlelt borokkal.

Tubortéka ajánlata:  Tringa Mirage

 

Kecskesajtok

Lágy és penészbevonatú sajtok, kivéve a friss kecskesajtokat és a kékpenészes kecskesajtokat. Jellegzetes ízviláguk a kecsketejből adódik. Ilyen sajt a Chavroux, Valencay, Crottin de Chavignol

Kecskesajt mellé harmonizálhat egy pohár sauvignon blanc.

Tubortéka ajánlata: Pántlika Gálickő Sauvignon Blanc

 

Juhtejből készült sajtok

Lehetnek friss sajtok (Larzac, Broccio), lágy sajtok (Venaco), kékpenészes sajtok (Roquefort), vagy préselt sajtok (Pecorino). Jellegzetes ízük a juhtejnek köszönhető. Ezeknél is inkább az érlelés határozza meg a megfelelő borok kiválasztását.