Májusi kóstolónk témája a Szekszárdi és az Egri borvidék számára kiemelten fontos, tradicionális házasítás, a bikavér volt. Ezt a „borfajtát” többször kóstoltuk már ebben a körben hasonló körülmények között. Érdemes időről időre megnézni hogyan változik a „bikavér stílus”, hogyan befolyásolja a minőséget az évjárat, az érlelési idő, és minden egyéb körülmény.

Ez alkalommal is arra törekedtünk, hogy különböző területek, eltérő évjáratok és pincészetek borai kerüljenek a poharakba. Mint mindig most is egy sokoldalú kóstoló volt a cél. Ennek megfelelően hat egri és hét szekszárdi bor, hét évjáratból illetve 12 termelőtől versengett az elsőségért. A vakkóstolón 12 fő értékelte a borokat.

A kóstolt borok listája:

  • Takler Bikavér 2016 – Szekszárd
  • Prantner Bikavér 2017 – Szekszárd
  • Vida Bikavér 2016 – Szekszárd
  • Márkvárt Bikavér 2009 – Szekszárd
  • Mészáros Bikavér 2016 – Szekszárd
  • Göndöcs Lajos Bikavér 2012 – Szekszárd
  • Szent Gaál Bikavér 2016 – Szekszárd
  • Petrény Big Band Bikavér 2013 – Eger
  • Petrény Borgundi Bikavér 2014 – Eger
  • Juhász Egri Bikavér 2016 Gastro – Eger
  • Besenyei Borház Egri Bikavér 2012 – Eger
  • Gróf Buttler Egri Bikavér Superior 2013 – Eger, Nagy-Eged
  • Thummerer Egri Bikavér Superior 2013 – Eger

A végeredmény azt a megállapítást erősítette, hogy a jó évjáratok hosszan érlelt borai tudják azt az egyensúlyt hozni, amit a borkedvelők mindig keresnek és értékelnek egy vörösbor esetében. A szavazás végül szoros eredményt hozott, ahol egy-egy vokson múlt a pontos helyezés.

A végeredmény:

  1. Márkvárt Bikavér 2009 – Szekszárd (7 szavazat)
  2. Göndöcs Lajos Bikavér 2012 – Szekszárd (6 szavazat)
  3. Petrény Big Band Bikavér 2013 – Eger (5 szavazat)

Köszönjük a résztvevőknek a megfontolt bírálatot!

Szekszárd, 2019. május