Májusi kóstolónk témája a Szekszárdi és az Egri borvidék számára kiemelten fontos, tradicionális házasítás, a bikavér volt. Ezt a „borfajtát” többször kóstoltuk már ebben a körben hasonló körülmények között. Érdemes időről időre megnézni hogyan változik a „bikavér stílus”, hogyan befolyásolja a minőséget az évjárat, az érlelési idő, és minden egyéb körülmény.
Ez alkalommal is arra törekedtünk, hogy különböző területek, eltérő évjáratok és pincészetek borai kerüljenek a poharakba. Mint mindig most is egy sokoldalú kóstoló volt a cél. Ennek megfelelően hat egri és hét szekszárdi bor, hét évjáratból illetve 12 termelőtől versengett az elsőségért. A vakkóstolón 12 fő értékelte a borokat.
A kóstolt borok listája:
- Takler Bikavér 2016 – Szekszárd
- Prantner Bikavér 2017 – Szekszárd
- Vida Bikavér 2016 – Szekszárd
- Márkvárt Bikavér 2009 – Szekszárd
- Mészáros Bikavér 2016 – Szekszárd
- Göndöcs Lajos Bikavér 2012 – Szekszárd
- Szent Gaál Bikavér 2016 – Szekszárd
- Petrény Big Band Bikavér 2013 – Eger
- Petrény Borgundi Bikavér 2014 – Eger
- Juhász Egri Bikavér 2016 Gastro – Eger
- Besenyei Borház Egri Bikavér 2012 – Eger
- Gróf Buttler Egri Bikavér Superior 2013 – Eger, Nagy-Eged
- Thummerer Egri Bikavér Superior 2013 – Eger
A végeredmény azt a megállapítást erősítette, hogy a jó évjáratok hosszan érlelt borai tudják azt az egyensúlyt hozni, amit a borkedvelők mindig keresnek és értékelnek egy vörösbor esetében. A szavazás végül szoros eredményt hozott, ahol egy-egy vokson múlt a pontos helyezés.
A végeredmény:
- Márkvárt Bikavér 2009 – Szekszárd (7 szavazat)
- Göndöcs Lajos Bikavér 2012 – Szekszárd (6 szavazat)
- Petrény Big Band Bikavér 2013 – Eger (5 szavazat)
Köszönjük a résztvevőknek a megfontolt bírálatot!
Szekszárd, 2019. május